TRADYCJA

Mistrzowie Sztuki Masarskiej z Rodu Wolarków od pokoleń zamieszkują nieopodal Krakowa, w Małopolskiej niewielkiej gminie Liszki. To właśnie tam powstawały unikalne receptury produkcji wędlin. Sekrety sztuki masarskiej, osnute ścisłą tajemnicą, przechodziły w Rodzie Wolarków z pokolenia na pokolenie. Działamy nieprzerwanie od 1980 roku. Zapewniało to ciągłość tradycji i gwarantowało jej niezmienność. W smakach wędlin od Wolarka zaklęte jest umiłowanie czasów dawnych i tradycji, która swoją siłą oparła się zawieruchom wojennym i zakrętom historii. Galicyjskie wyroby wędliniarskie słynęły swego czasu na całe Królestwo Polskie, a w ich recepturach odżywał duch polskości. Tak bogata i szlachetna tradycja stoi za firmą Wolarek, która od pokoleń kultywuje naturalny, regionalny sposób wyrabiania swych specjałów. Mianem dziedzictwa narodowego regionu Małopolski określić można „Kiełbasę Lisiecką”, którą słynie firma Wolarek, a której niepowtarzalny, wyjątkowy smak docenili liczni Klienci. Niezwykłość i niepowtarzalność wyrobów marki Wolarek sprawia, że zyskały one w oczach Konsumentów miano małopolskich skarbów wędliniarskich. Dawniej na rodzinne stoły trafiały tylko produkty własnego wyrobu, co stanowiło o ich świeżości, aromatyczności i smaku, który zapamiętywany był i odtwarzany żmudnie przez kolejne pokolenia. Przy wyrabianiu takich specjałów pracowali wspólnie wszyscy członkowie wielopokoleniowych rodzin. Dziś receptury naszych przodków, przeszły w nasze ręce, zapewniając ciągłość tradycyjnego wyrobu naszych wędlin. Charakterystyczną sygnaturą produktów Lisieckich są laurowe liście, rozpoznawalne dzisiaj jako symbol wędlin najwyższej jakości. Znajdując go przy produktach Wolarek, macie Państwo pewność odnalezienia unikalnego wyroby, posiadającego wielowiekowa tradycję i sprawdzone przez pokolenia receptury wytwarzania. Nasze wędliny charakteryzują się ciemno-brązową barwą przywołującą na myśl naturalny proces ich wędzenia. Niektóre z naszych wyrobów posiadają tak zwane „oczko” – wyróżnik kiełbas, pochodzących z wiejskich, przydomowych wędzarni. Produkty firmy Wolarek cechuje zbita struktura i jędrność; świeże wędzone kiełbasy swoją kruchością i pękającą przy łamaniu chrupiącą skórką, zadowolą wymagające podniebienia. Wszystkie wędzonki posiadają złoto-brązową barwę i lśniącą otoczkę. Dbałość o wywarzony smak sprawia, że wyroby marki Wolarek są wspaniale aromatyczne, dominuje w nich czysty mięsny smak, doprawiony z umiarem nutką pieprzu, czosnku i tylko niewielką ilością soli. Tak niepowtarzalny smak znalazł uznanie Klientów i nagradzany był przez znawców. Wyrazem tego jest przyznany przez Unię Europejską certyfikatu produktu regionalnego dla Kiełbasy Lisieckiej.